Yakındoğu üniversitesi tarafın dan Laboratuvardan kliniğe genetik kongresi düzenlendi.
- DMD genetiği
- Telomeres in Aging and Disease
- Alzheimer Hastalığı ve Vitamin D İlişkili Yolaklar
- Mental retardation: diagnostic approach and genetic analysis
- Genetics in schizophrenia: where are we and what next?/ The potassium channel gene HERG1 (KCNH2, Kv11.1) is related to schizophrenia
- Proteome Analysis of CSFs of Multiple Sclerosis Patients: Identification of clinical subtype specific pathways
Gibi konuların ele alındığı kongrede genetik biliminde DNA parmak izi tekniğini bulan ve bu tekniğin adli konularda kullanılmasının yolunu açan Sir Alec JEFFREYS de bir sunum gerçekleştirdi. Lecture of Academic Excellence “30 Years of Forensic DNA” konu başlığı ile yaptığı sunumda DNA parmak izinin bilimsel olarak ortaya çıkarılmasından sonra kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
Kongreden Resimler:
Sir Alec Jeffreys
İngiliz genetikçi Profesör Sir Alec Jeffreys, 1984 yılında DNA Parmak izi ve DNA profillendirilmesi yöntemini ilk geliştiren bilim insanı olarak biliniyor. Bu teknik, günümüzde tüm dünyada adli bilimlerde ve özellikle babalık testlerinde, toplu mezarlarin kimliklendirilmesinde ve göçmenlik durumlarında kullanılmaktadır. Leicester Üniversitesi’ndeki aktif akademik görevinden 2012 yılında emekli olan Profesör Sir Alec Jeffreys, halen aynı üniversitede Fahri (Emeritus) Profesör olarak yer almaktadır. Ayrıca 26 Kasim 1992 yılında kendisine Leicester şehrinin anahtarı verilerek şehrin “freeman”i unvanı verildi. Profesör Sir Alec Jeffreys 1994 yılında Bilim ve Teknolojiye katkılarından ötürü Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye nişanı ve “Sir” unvanı verildi.
Sir Alec Jeffreys’in, DNA parmak izi yöntemini geliştirmesinin 30.yılında, Laboratuvardan Kliniğe Genetik Sempozyum’unun kapanışını bu başarı öyküsünü geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz.